Americký výrobce čipů Onsemi investuje 2 miliardy dolarů do závodu na výrobu karbidu křemíku v ČR

Americký výrobce čipů Onsemi investuje 2 miliardy dolarů

Americký výrobce čipů Onsemi oznámil, že investuje až 2 miliardy dolarů do zřízení závodu na výrobu karbidu křemíku v České republice.

Projekt by představoval největší jednorázovou přímou zahraniční investici v zemi.

Investice, kterou společnost Onsemi popsala jako „nejmodernější, vertikálně integrovaný výrobní závod z karbidu křemíku (SiC)“, by rozšířila současnou společnost v Rožnově pod Radhoštěm – městě na východě země – které patří zařízení na růst křemíkových krystalů, výrobna křemíkových a karbidových destiček (leštěné a EPI) a továrna na výrobu křemíkových destiček.

Karbid křemíku je synteticky vyráběná krystalická sloučenina křemíku a uhlíku. Materiál poskytuje několik výhod oproti konvenčnímu křemíku pro energetické aplikace, včetně lepší tepelné vodivosti, vyšších rychlostí spínání a nižšího rozptylu, díky čemuž je zvláště vhodný pro výrobu vysokonapěťových energetických zařízení.

Čipy vyrobené v závodě společnosti Onsemi by byly použity ke zlepšení energetické účinnosti aplikací v elektrických vozidlech, obnovitelných zdrojích energie a datových centrech umělé inteligence.

Tato zpráva přichází ve stejném měsíci, kdy společnost STMicroelectronics oznámila, že investuje 5,43 miliardy dolarů do výstavby velkoobjemového závodu na výrobu 200mm čipů z karbidu křemíku (SiC) v italské Catanii.

„Naše investice do brownfieldů by vytvořila středoevropský dodavatelský řetězec, který by lépe uspokojoval rychle rostoucí poptávku našich zákazníků po inovativních technologiích, které zlepšují energetickou účinnost jejich aplikací,“ řekl Hassane El-Khoury, prezident a generální ředitel společnosti Onsemi. „Díky úzké spolupráci s českou vládou by rozšíření také posílilo naši výrobu inteligentních výkonových polovodičů, které jsou nezbytné pro zajištění toho, aby Evropská unie byla schopna dosáhnout svých ambicí výrazně snížit emise uhlíku a dopad na životní prostředí.“

Informace o finančních pobídkách poskytovaných společnosti Onsemi podle zákona EU o čipech nebyly zveřejněny.

Přestože se společnost snaží rozšířit své evropské operace, nedávno společnost Onsemi oznámila, že zruší 1 000 pracovních míst po celém světě a zároveň konsoliduje devět poboček a přeřadí nebo přemístí dalších 300 zaměstnanců, aby zefektivnila provoz a snížila náklady.

V roce 2023 společnost zrušila 1 900 pracovních míst s odvoláním na podobné důvody úspory nákladů.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Související články

Leave a Comment